Thursday, 30 March 2017

Pasta with cream cheese sauce - makaron z sosem śmietanowo-serowym

Hi!

The only thing I am able to compare the taste to is mac'n'cheese, but this one is less cheesy and more runny. At home we call it just farfalle, like the pasta.
This dish may not be light, but I've totally fallen for it. It's actually one of my mother's ideas. Next week I am planning to share another mum's recipe for a no-bake cake (my no-bake Ferrero Rocher is now 500!) and it'll be excellent, promise!



Ingredients:
2 servings 

2-3 handfuls pasta Farfalle ("butterflies")*
a little butter
1 big slice ham
6 tablespoons heavy cream (30%)
1 slice processed cheese (creamy or with ham)
parmesan
salt and pepper

*I believe it's up to 200 g.


Preparation:

You have to heat the sauce only to melt it, warm up a bit, not to fry or boil it.

1) Cook your pasta in a salted water due to the box instructions. You can save 1 tablespoon of the water for the sauce.

2) Cut the ham in small cubes, fry a little on the butter.

3) Add the cream and cheese on the pan, melt it together.

4) Grate some parmesan (the more, the thicker), insert salt and pepper (+ the pasta water).

Combine pasta with the sauce and eat until warm. 


Mac'n'cheese for 2 portions:

I thought that it would be fine to give you an additional recipe for the mc I usually do, it's an easy and probably the classical kind, you can upgrade it. I am able to eat this amount by myself, but it's a full bowl of a filling pasta. 

Prepare 200 g macaroni. Melt 2 tablespoons butter in a pan, add 2 tablespoons wheat flour and mix with a whiskey (easier to avoid lumps that way). Then pour about 200 ml milk (1 cup), spice up with salt and pepper, melt in at least 5 slices of your favorite cheese (depends on your scale of cheeseness). Combine with your pasta and enjoy warm!





POLISH 

Witam!

Jedynym smakiem, do którego jestem w stanie porównać ten przepis jest mac'n'cheese, ale dzisiejszy jest mniej serowy i bardziej płynny. W domu nazywamy go farfalle, tak jak rodzaj makaronu. 
Przepis może nie być lekki, ale jest jednym z moich ulubionych, gdyż smakuje znakomicie, a przygotowanie jest bardzo szybkie. Właściwie muszę się przyznać, że jest to przepis mojej mamy. W przyszłym tygodniu zamierzam podzielić się kolejnym maminym przepisem na ciasto bez pieczenia, (moje Ferrero Rocher pobiło 500 wyświetleń) które zwala z nóg!


Składniki: 
2 porcje

2-3 garści makaronu Farfalle ("motylki")*
trochę masła
1 duży plaster szynki
6 łyżek śmietany 30%
1 plaster serka topionego (śmietankowego lub z szynką)
parmezan
sólo i pieprz

*Wydaje mi się, że będzie maksymalnie 200 g. 


Przygotowanie:

Sos należy podgrzać jedynie do rozpuszczenia składników, nie do stadium gotowania czy podsmażania. 

1) Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można "zachować" 1 łyżkę wody po gotowaniu do sosu. 

2) Szynkę pociąć w małą kostkę i lekko przysmażyć na maśle. 

3) Dodać śmietanę i serek topiony na patelnię, rozpuścić, wymieszać. 

4) Zetrzeć trochę parmezanu (im więcej, tym sos będzie gęstszy), przyprawić solą i pieprzem (+wodą od makaronu).

Makaron wymieszać z sosem i jeść, póki gorące!


Mac'n'cheese na 2 porcje:

Pomyślałam, że byłoby dobrze dodać przepis na mc, który ja zwykle robię, myślę, że jest prosty i raczej tradycyjny. Możecie go udoskonalić, oczywiście. Jestem w stanie zjeść taką ilość samemu, ale jest to jednak pełna miska ciężkiego dania. 

Przyrządzić 200 gramów macaroni. W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki pszennej i wymieszać trzepaczką (w ten sposób nie stworzymy grudek). Wlać około 200 ml mleka (1 szklanka), doprawić solą i pieprzem, rozpuścić przynajmniej 5 plastrów waszego ulubionego sera (zależy od waszej skali intensywności smaku sera). Wymieszać z makaronem i zajadać się na ciepło!





No comments:

Post a Comment