Today a simple recipe for chocolate balls with nuts, which taste can be compared to Ferrero Rocher. What is a little uncommon about this, is that you can easily exchange some ingredients and of course I will include them in the list. Maybe you will think about any other substitutes?
The balls can be a perfect snack between the meals, a little dessert or an addition to a quick breakfast - they are rather multitasking. And it's another way to add more nuts, so more health, to our diet. I guarantee that the amount of chocolate needed won't balance the added health, since the homemade sweets can't be compared to the bought ones. #healthysweets
Ingredients:
3 tablespoons cocoa powder no-sugar
1 tablespoon butter
1 tablespoon coconut oil
2 tablespoons liquid sweetener**
half tablespoon Nutella or any chocolate cream (optional)
*I used a mix of hazelnuts and almonds.
**It may be maple, agave syrup, honey or anything else.
Preparation:
1) Mill finely your nuts.
2) Melt the coconut oil in a pot a little.
3) Combine all the ingredients in a bowl - using hands (the butter will mix in easier, as it will melt from your heat) or any kind of utensil.
4) Create balls in your hands and let them cool down in a fridge for at least 30 minutes. When not eaten, keep in there. I made about 15 medium balls.
Yummy! Will you use them to make no-bake Ferrero Rocher cake?
Caution!
I will be uploading probably 1 post per 2 weeks in May, due to my final exams. To recompense you that, I will present you 2 surprises, maybe at the beginning of May, that I have been working on lately.
POLISH
Witam!
Dzisiaj zaprezentuję prosty przepis na czekoladowe kuleczki z orzechami, których smak można porównać do Ferrero Rocher. Jest on dość nietypowy, ponieważ niektóre składniki można łatwo zastąpić - opcje oczywiście przedstawię w liście. Może wy macie jeszcze jakieś substytuty?
Kuleczki nadają się świetnie na małe przekąski między posiłkami, mały deser lub dodatek do szybkiego śniadania - są raczej wielozadaniowe. Jest to także kolejny sposób wprowadzenia orzechów, a więc zdrowia, do naszej diety. Gwarantuję, że użyta tutaj ilość czekolady nie równoważy dodanego zdrowia, ponieważ domowe słodkości nie mogą się nawet równać z kupnymi. #zdrowesłodycze
Zanim jednak zaczniemy, chciałabym oficjalnie poinformować, iż na początku tego tygodnia dołączyłam do serwisu Targ Smaku, znajdziecie mnie tutaj. Zdaję sobie sprawę, że już od jakiegoś czasu na blogu widniała "etykietka", jednak miałam problemy techniczne z weryfikacją na stronie. Teraz wszystko działa już dobrze, może nawet niektórzy zauważyli przepisy w agregacie przed pojawieniem się tego postu.
Składniki:
3 łyżki kakao bez cukru
1 łyżka masła
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki płynnego słodzika**
pół łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego (opcjonalnie)
*Użyłam mieszanki orzechów laskowych i migdałów.
**Może to być syrop klonowy, z agawy, miód lub cokolwiek innego.
Przygotowanie:
2) Olej kokosowy rozpuścić w rondelku, ale nie podgrzewać za bardzo.
3) Wszystkie składniki połączyć w misce - używając dłoni (masło rozpuści się pod wpływem ciepła i łatwiej będzie je wmieszać) lub jakiegokolwiek przyrządu.
4) Uformować kuleczki, używając dłoni i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Przechowywać w lodówce. Ja zrobiłam około 15 średnich kulek.
Pycha! Użyjecie ich do zrobienia ciasta Ferrero Rocher bez pieczenia?
Uwaga!
W maju najprawdopodobniej posty będę publikować raz na dwa tygodnie, ze względu na egzaminy maturalne, do których przystępuję. Niemniej jednak, na początku maja przedstawię wam 2 niespodzianki, nad którymi ostatnio pracowałam.
No comments:
Post a Comment