Thursday, 13 April 2017

Yogurt pancakes with apple - placuszki jogurtowe z jabłkami

This pancake recipe is one of the most healthy you have ever done!

There are some days in our lives (well, at least in mine) when you have irresistible desire for pancakes. If you're reading this, it's probably one of those days for you. 

To start with, the recipe contains little sugar, raw fruit, proteins and little fat. It's a brilliant option for a snack between meals, as well as for a breakfast. Also a good choice for active people - just drop some of your protein nutrient to the batter - or a way to slip some fruit into your child's diet. 
But healthy doesn't mean boring, does it? All the toppings are up to you - whether it's honey, maple agave, chocolate syrup, powdered sugar, fruit or other food you can think of.


Ingredients:

for about 20 pancakes

300 g yogurt (plain or greek)
2 eggs
2 tablespoons butter
2 tablespoons powdered sugar
1 cup wheat flour
1 teaspoon baking powder
1 vanilla bean
1-2 apples (your favourite)



Preparation:

1) Melt the butter on low heat and let cool down a bit.

2) In a medium bowl combine yogurt, eggs, sugar, seeds form the vanilla and add the butter.

3) Sieve the flour and baking powder into the batter and mix carefully with a whisk.

4) Wash, peel and cut your apple(s) into cubes or thin circles. Add to the batter.

5) Fry them on a little oil for about 2 minutes per side.

Decorate (or not) and fill your stomach!



PS: I will probably upload another (Easter) recipe soon, but remember about this fabulous carrot cake, which you can prepare for Easter!



POLISH

Ten przepis na placuszki jest jednym z najzdrowszych, jakie kiedykolwiek zrobiliście!

Są w życiu takie dni (przynajmniej w moim), gdy przychodzi nieodparta ochota na mączne dania - naleśniczki, placuszki. Jeśli czytasz ten przepis, jest to najprawdopodobniej taki dzień dla ciebie.

Na początek przyznam, że przepis zawiera małą ilość cukru, surowe owoce, białko i niewiele tłuszczu. Jest świetną opcją na przekąskę między posiłkami, jak i na śniadanie. Także sprawdzi się u osób aktywnych - wystarczy dodać nieco odżywki białkowej do masy - czy do podsunięcia dzieciom owoców. Ale zdrowe nie oznacza nudne, prawda? Wszystkie dodatki pozostawiam wam - miód, syrop klonowy, czekoladowy, z agawy, cukier puder, owoce lub na cokolwiek macie ochotę.
Wysmakowane śniadania

Jeżeli nie zauważyliście zmian na blogu, oficjalnie informuję, że mój blog należy od niedawna do serwisu durszlak.pl i można go znaleźć tu. Dzisiejszy przepis chciałabym zgłosić do akcji kulinarnej Wysmakowane śniadania, jako pyszny przepis na rozpoczęcie dnia, gotowy do 20 minut.


Składniki:
na ok. 20 placuszków

300 g jogurtu (naturalnego lub greckiego)
2 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 laska wanilii
1-2 jabłka (wasze ulubione)

Przygotowanie:

1) Masło roztopić na małym ogniu i pozwolić nieco ostygnąć.

2) W średniej misce połączyć jogurt, jajka, cukier, ziarna wanilii i dodać masło.

3) Mąkę i proszek przesiać do masy i lekko wymieszać trzepaczką.

4) Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę lub cienkie koła. Dodać do masy.

5) Placuszki smażyć na odrobinie oleju przez około 2 minuty na stronę.

Udekorować (lub nie) i napełnić brzuch!



PS: Przed Wielkanocą postaram się dodać jeszcze jakiś (świąteczny) przepis, ale pamiętajcie także o tym wyśmienitym cieście marchewkowym, które możecie przygotować na Wielkanoc. 




2 comments:

  1. Gdyby dzień ochoty na produkty mączne był u mnie czymś wyjątkowym to by było wspaniale. Niestety placki na śniadanie mogłabym jeść właściwie codziennie :P Dziękuję za dołączenie przepisu do akcji "Wysmakowane ekspresowe śniadania". Powstał naprawdę niezły zbiór pysznych, nietuzinkowych i szybkich w przygotowaniu śniadań. :) Podsumowanie jest już dostępne tutaj http://www.wysmakowane.pl/wysmakowane-ekspresowe-sniadania/.
    A ja dostałam kolejny przepis na placki do testowania i kolejną wymówkę by je zjeść! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zbiór jest niesamowity, co ważne - różnorodny. Bardzo miło jest być jego częścią. Mam nadzieję, że przepis zasmakuje, pozdrawiam! :)

      Delete