Thursday, 23 March 2017

Homemade tomato salsa - domowa salsa pomidorowa

How to eat your veggies? In a homemade salsa!

I guess it's more like a recipe for teenagers, but you can use the sauce not only for nachos, but also for these easy chips, pasta, feelings, sandwiches or more. This kind contains more of cut vegetables than water which I think is an advantage towards the already prepared shop sauces. 

Ingredients:

6 small tomatoes 
half medium red pepper
half medium yellow pepper 
1 small onion 
2 garlic cloves 
half teaspoon cumin
quarter teaspoon chili
1 tablespoon sweet pepper
1 tablespoon hot pepper
3 tablespoons potato flour
2 tablespoons vinegar (optional)
salt and pepper
oregano 

Above list may seem long, but preparing is not at all complicated and there are a few spices involved, so don't panic. Let's move then.

Preparation: 

1) Peel and cut (into small cubes) all the vegetables. To peel tomatoes you can cut a shallow X on them and put in a boiling water until the skin starts to come off. It doesn't take much time. Then get them out and use hands after a while. 

2) Put tomatoes into a pot and boil to get rid of their juice. Then add the rest of the vegetables and keep on boiling. You can as well fry the garlic and onion before or use them raw. 

3) When the food starts to be more combined - add the flavorings, flour (+vinegar) and mix well.

You can eat it warm or cooled. 

Remember not to put hot food in the fridge as it may break down. If the temperature is a little below 10'C you can locate the sauce on your balcony to cool. 

PS: I am planning to share 2 posts next week, but I am no quite sure how it'll figure out. 
POLISH

Jak zjeść codzienną dawkę warzyw? W domowej salsie!

Wydaje mi się, że kojarzone jest to z przepisem dla młodzieży, ale sosu nie trzeba używać jedynie do nachosów, ale także do szybkich frytek, makaronu, nadzienia, kanapek i innych. Ten rodzaj zawiera głównie kawałki warzyw niż wodę, co według mnie daje mu przewagę nad sklepowymi. 

Składniki: 

6 małych pomidorów
pół średniej czerwonej papryki
pół średniej żółtej papryki
1 mała cebula 
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki kminku
ćwierć łyżeczki chilli
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 łyżki octu (opcjonalnie)
oregano
pieprz i sól

Powyższa lista może wydawać się długa, ale przygotowanie nie jest w żadnym razie skomplikowane, a zawiera również przyprawy, więc bez obaw. Przejdźmy dalej.

Przygotowanie: 

1) Obrać i pokroić w małą kostkę wszystkie warzywa. Aby obrać pomidory, można naciąć na nich płytki X i włożyć do gotującej się wody, aż skórka zacznie odchodzić. Następnie odlać i po chwili użyć rąk. 

2) Pokrojone pomidory umieścić w garnku i zagotować, aby pozbyć się soku. Dodać resztę warzyw i kontynuować gotowanie. Można użyć surowej cebuli i czosnku lub podsmażyć je uprzednio na patelni. 

3) Kiedy jedzenie zacznie być bardziej zwarte - dodać przyprawy, mąkę (+ocet) i dobrze wymieszać.

Zajadać się można na ciepło i zimno. 

Należy pamiętać, aby nie wkładać ciepłego jedzenia do lodówki, ponieważ może się ona zepsuć. Jeżeli temperatura na zewnątrz jest lekko poniżej 10'C, można ulokować sos na balkonie do ostygnięcia. 

PS: Zamierzam w przyszłym tygodniu opublikować dwa posty, ale nie jestem do końca pewna, jak to wyjdzie. 

No comments:

Post a Comment