Hello!
I have to admit, that making a good enough pizza dough was a little bit of a challenge for me, I don't even know why, but the previous versions were bad and I got used to buying pizza base from the store. Now it sounds ridiculous, because why eat pre-made when I can do it myself at home? And pizza dough is never a problem - make more when you have time and then freeze it for later.Today I am about to share a recipe basically for pizza dough, but also suggest some toppings. Let's get to it!
Ingredients (pizza dough):
500 g flour*
10 g fresh yeast
a pinch of salt
teaspoon sugar
300 ml warm water
2 tablespoons olive oil
*It may be just wheat or a combination of wheat and wholemeal and so on.
The dough is enough for 2 medium pizzas.
Preparation:
1) Put flour and salt in a big bowl. In other mix well yeast with sugar and add to it.
2) Pour the water and oil to the bowl and combine everything. Now use your hands to bring the dough together until it stops be so sticky.
3) Keep the dough covered in a bowl with a bit of flour on the walls in warm temperature for about half an hour.
4) After growing, get it out of the bowl, let rest for a few minutes, divide in 2 (or more) and roll. Mine was rectangular, but you can make any shape.
Now for the toppings:
You can use this tomato sauce (may need to double it!), I do so. Cover all the pizza's surface, then add your favorite cheese (mozzarella for example).
For my pizza, I boiled some broccoli and added them with sliced, raw mushrooms and onion about 5 minutes before the end of baking. But you know yourself well and will be sure whether to put some bacon with corn, fresh mozzarella and tomatoes or even a pineapple on it!
Bake on a baking paper for 15 minutes in 200'C.
Deliziosa!
POLISH
Cześć!
Muszę się przyznać, że przygotowanie wystarczająco dobrego ciasta do pizzy było małym wyzwaniem, jako że poprzednie "przypadki" były niewypałami, a ja przywykłam do kupowania gotowych spodów w sklepie. Teraz wydaje mi się to śmieszne, po co kupować coś, co można z łatwością przygotować samemu? A z ciastem na pizzę nie ma problemu - można przygotować go więcej, gdy mamy czas i zamrozić na później.
Dzisiaj przedstawię mój przepis na ciasto do pizzy oraz sugestie dodatków. Zabierzmy się do pracy!
Składniki (na bazę):
500 g mąki*
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
*Może to być wyłącznie pszenna, połączenie pszennej i razowej itd.
Ta ilość ciasta pozwala na przygotowanie 2 średnich pizz.
Przygotowanie:
1) Mąkę i sól wsypać do dużej miski. Drożdże i cukier dobrze rozetrzeć i dodać do niej.
2) Do miski wlać wodę i oliwę, wymieszać wszystko. Ciasto zagniatać, dopóki przestanie być lepiące.
3) Włożyć je do miski oprószonej mąką i zakryć np. czystą ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny.
4) Po wyrośnięciu wyjąć z miski, odczekać chwilę, podzielić na 2 części (lub więcej) i rozwałkować. Moja była prostokątna, ale można dowolnie bawić się kształtem.
Czas na dodatki:
Jako sosu używam tego przepisu (możecie potrzebować podwójnej porcji!). Pokryć nim ciasto i dodać wasz ulubiony ser (np. mozarellę).
Do mojej pizzy ugotowałam nieco brokułów i ułożyłam je wraz z surowymi, pokrojonymi pieczarkami, cebulą około 5 minut przed końcem pieczenia. Sami najlepiej wiecie, czy skorzystacie z bekonu i kukurydzy, świeżej mozarelli z pomidorami czy ananasa do przygotowania waszej.
Piec na papierze do pieczenia przez 15 minut w 200'C.
Domowa najlepsza ❤ piękna wyszła :)
ReplyDeleteDokładnie! Dziękuję ❤️
Delete