Friday 7 April 2017

My mum's tiramisu - tiramisu mojej mamy

All today's glory goes to my mom!

I am presenting you her recipe for this Italian goody - tiramisu. I believe that it's such a popular dish, that I don't have to introduce it, but yet I will. Tiramisu is a no-bake cake with layers of mascarpone cream and ladyfingers with coffee. The key to this creamy heaven is a great recipe and high-quality products. The cake is not too runny, but fluffy and (of course) delicious.


Ingredients: (room temperature)

4 eggs (separately yolks and whites)
100 g powdered sugar
500 g mascarpone cheese
5 tablespoons ground coffee
about 300 ml boiling water
2 tablespoons Amaretto (optional)
1,5-2 packages of sponge fingers (savoiardi) - up to 600 g
a few tablespoons cocoa (we use a mix of sugared and non-)


Preparation: 

1) Flood the coffee with the water in a bowl. Let it cool down and add Amaretto.

2) Seperate yolks and whites. Mix the yolks with the sugar until unitary. Then add and mix in the mascarpone by tablespoons (not all at ones).

3) In other dish whisk the whites. Insert them carefully to the yolks and mascarpone mixture and combine with a spoon.

4) This amount of products is enough for a whole dish 18x27 cm, 5 cm deep (6 medium servings). In my opinion it is better to make a few smaller dishes (like these on the pictures, mini tiramisu for one), because you already have the cake divided into portions. Serving them is easier then, but making may take more time. It's up to you.

5) When you choose it, put first layer of the mascarpone mass on the bottom, it should be thinner than the next ones. Another layer is lady fingers. Dip each in the coffee, but only to make them a little wet, not to soak. Lay them tight. Depends on the parameters, you may need to break them in half to fill the level.

6) Now add mascarpone layer. Consequently, place the savoiardi with coffee and so on. The last part should be the creamy mass. Now decorate the top with sieved mix of cocoa.

7) Locate your cake in a fridge for at least 4 hours, better keep overnight.

Buon appetito!


POLISH

Dzisiaj chwała należy do mojej mamy!

Przedstawiam jej przepis na włoski smakołyk - tiramisu. Jest to dość popularny deser bez pieczenia, zawiera warstwy masy z mascarpone i biszkoptów w kawie. Kluczem do tego kremowego nieba jest niezastąpiony przepis i wysokiej jakości produkty. Ciasto nie jest zbyt płynne, ale puszyste i (oczywiście) przepyszne.

Składniki w temperaturze pokojowej:

4 jajka (osobno żółtka i białka)
100 g cukru pudru
500 g serka mascarpone
5 łyżek kawy mielonej
około 300 ml wrzącej wody
2 łyżki Amaretto (opcjonalnie)
1,5-2 opakowań podłużnych biszkoptów (savoiardi) - do 600 g
kilka łyżek kakao (używamy mieszanki z cukrem i bez)


Przygotowanie:

1) Kawę zalać wrzątkiem, najlepiej w misce. Pozwolić ostygnąć i dodać Amaretto.

2) Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Dodać i wmieszać łyżkami mascarpone (nie całe na raz).

3) W drugim naczyniu ubić pianę z białek. Następnie ostrożnie połączyć ją z masą żółtkowo-mascarponową, wymieszać łyżką.

4) Taka ilość produktów wystarcza na wypełnienie naczynia o wymiarach 18x27 cm, 5 cm głębokości (6 średnich podań). Według mnie lepiej jest użyć kilku mniejszych naczyń (jak na zdjęciach), ponieważ ciasto będzie od razu podzielone na pojedyncze porcje ("na raz") i gotowe do zaserwowania. Może (ale nie musi) to jednak zająć więcej czasu, dlatego decyzja jest wasza.

5) Kiedy wybierzemy naczynie, na spód należy ułożyć pierwszą warstwę masy z mascarpone (powinna być cieńsza niż kolejne). Następnie moczyć każdy biszkopt w kawie z Amaretto, na tyle, by zrobił się mokry, ale nie zamókł. Ułożyć je ciasno jako drugi poziom. Możliwe, że trzeba będzie niektóre złamać w pół.

6) Dołożyć warstwę mascarpone, a na nią savoiardi w kawie. Jeśli wystarczy miejsca - powtórzyć. Warstwą górną powinna być masa. Udekorować ją przesianą mieszanką kakao.

7) Ciasto należy włożyć do lodówki na przynajmniej 4 godziny, najlepiej na noc.

Buon appetito!