Sunday, 19 March 2017

Hot chocolate on almond milk - gorąca czekolada na mleku migdałowym


Hi!

This is an extra post, something that chocolate lovers would fall for immediately, because it's a maximized taste of hot chocolate. Some people may say that it's too sweet, but the flavor has to be condensed in my opinion, I would rather prepare and drink less than more but with less taste. 


For one big hot chocolate all you need is:

half bar milk chocolate (50g)
about 250 ml almond milk (if the taste is too strong - mix it with cow milk 3% in balance about 1:1) 
optional one teaspoon of gingerbread spice or just cinnamon


First you should melt the whole chocolate in a pot using a little milk, constantly mixing with a spoon. Do it on small or medium heat to prevent burning or attaching to the dish. Then add the rest of the milk (+spice), warm up a little and pour into a fancy cup. 
I reckon that the almond milk (my favorite by the way) creates this outstanding flavor of this hot chocolate, so you have to try it!

If that's not enough for you, I advise making homemade whipped cream. You need a little heavy cream and sugar, then blend (carefully, it may split up) and done. Decorate with cocoa powder or cinnamon. 
I was also dipping my gingerbread cookies in this hot chocolate and was fully satisfied. 



Have a great day!



POLISH

Witam!

Jest to dodatkowy post w tym tygodniu, coś co natychmiast przypadnie do gustu czekoladoholikom, ponieważ został tu zmaksymalizowany smak czekolady. Niektórzy mogą uznać przepis za zbyt słodki, ale w moim przekonaniu smak musi być skondensowany, wolałabym wypić mniej mocniejszej, niż więcej bezsmakowej. 


Na jedną, dużą gorącą czekoladę potrzeba:


pół tabliczki mlecznej czekolady (50g)
około 250 ml mleka migdałowego (jeżeli dla was smak jest zbyt mocny - wymieszać z krowim 3% w stosunku około 1:1)
opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy piernikowej lub samego cynamonu


Należy zacząć od rozpuszczenia czekolady w garnuszku w niewielkiej ilości mleka, nieustannie mieszając łyżką. Najlepiej użyć małego lub średniego ognia, aby jej nie przypalić oraz zapobiec przywieraniu do naczynia. Następnie dodać pozostałą ilość mleka (+przyprawę), podgrzać i przelać do stylowego kubka. 
Uważam, że mleko migdałowe (swoją drogą moje ulubione) stwarza niezwykłą bazę pod tę gorącą czekoladę, więc musicie jej spróbować!

Jeżeli to wam nie wystarczy, polecam zrobić domową bitą śmietanę. Chwytamy trochę śmietany kremówki, cukru, miksujemy (spokojnie, gdyż może się rozwarstwić) i gotowe. Można udekorować przy pomocy kakao lub cynamonu. 

Ja dodatkowo moczyłam w czekoladzie moje pierniczki - pełna satysfakcja ze smaków. 



Miłego dnia!

No comments:

Post a Comment