Kto nie lubi wchodzić do kuchni wypełnionej zapachem cynamonu i zajadać się jeszcze ciepłymi cynamonkami, niech pierwszy rzuci... ciastem?
Te słodkości wykonane z poniższego przepisu są przepełnione maślano-cynamonowym kremem, który pozwala na zachowanie miękkiego wnętrza przy kruchości zewnętrznych warstw. Cynamonki są przepyszne "na sucho" jak i maczane np. w kakao, idealnie nadają się na szybką przekąskę czy mały deser (pamiętajcie, że liczą się wymiary, a nie ilość!).
Składniki:
1 kostka masła (w temperaturze pokojowej)
pół kubka cukru
1 kubek mleka
15 g drożdży
5 kubków mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 kubka cukru trzcinowego
3 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
1) W rondelku rozpuścić ćwierć kubka masła, pół kubka cukru i mleko. Uważać, aby nie zagotować mikstury.
2) Do rondelka dodać drożdże oraz 4 kubki mąki, połączyć. Przełożyć do obsypanej mąką miski i odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę (pod przykryciem, najlepiej w ciepłe miejsce).
3) W tym czasie przygotować krem - resztę masła wymieszać dokładnie z cukrem trzcinowym i cynamonem.
4) Po upłynięciu czasu dodać do ciasta resztę mąki (1 kubek) oraz proszek do pieczenia i wymieszać.
5) Deskę lub blat obsypać mąką, rozwałkować ciasto (nie powinno się kleić, jeśli jednak tak jest - dodać do niego nieco mąki).
6) Krem rozsmarować równomiernie na całej powierzchni ciasta, a następnie używając radełka do pizzy lub ostrego noża wycinać paski o szerokości maksymalnie 1 cm i zawijać je kremem do wnętrza.
7) Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej zrolowane cynamonki. Należy zachować trochę odstępu pomiędzy bułeczkami. Piec:
temperatura: 160'C
czas: 45 minut
Wiele jest sposobów na przygotowywanie bułeczek cynamonowych, niektórzy wolą je w wersji osobnych ciasteczek, a niektórzy jako zlaną masę, z której później odrywa się poszczególne kawałki. Do eksperymentowania przy wypiekach potrzebujemy nie tylko wyobraźni i wiedzy, ale także sprzętu, który często może ułatwić nam pracę lub stworzyć nowe możliwości tworzenia w kuchni. Ciekawy wybór akcesoriów cukierniczych w atrakcyjnych cenach dostępny jest w sklepie internetowym XXLGastro.pl, a dokładniej w zakładce Cukiernia. Zachęcam do zapoznania się z szeroką ofertą producenta, bo każdy czas jest dobry na małe zakupy, a nawet małe przybory potrafią zrobić wielką różnicę!
No comments:
Post a Comment