Monday, 9 January 2017

Homemade 3 ingredients Nutella ice creams - domowe lody Nutella

Here served with cranberries./Tutaj podawane z żurawiną.
Hey there!

So first I wanted to say that about a year ago in my town was opened an ice-cream shop that I've totally fallen for and they have delicious nutella ice creams (my favourite since I tried them). But the shop is on my way back home from school and when I had the days off I longed for them and it took me some time but I finally got it - my very own recipe for the homemade nutella ice creams and you only need three ingredients that are probably in your drawer right now.
There we go:


Ingredients:

nutella 
milk 
heavy cream (36%)

How much? Keep on reading.



Preparation:

1) Put all the ingredients in a bowl in proportion: 
nutella : milk : heavy cream
     1     :  1,5  : 1,5

and combine (you can do it easly with a spoon, no need to use a blender). Then put it into any dish that can be freezed or (if you have ones) into ice cream forms.

For example: for 4 tablespoons of nutella goes 6 tablespoons of milk and 6 of heavy cream

You can either measure them in cups, tablespoons or anything else, it's all about the balance. If you put too much milk - they'll have crystals on the surface and it'll be hard to make a scoop. And if you put too much cream then it's not really ice creams but cold nutella cream. 


2) Freeze them for at least a few hours (dividing the mixture into smaller packages will shorten the waiting time).

You can taste them before putting in the freezer and if they'll turn out to be too sweet - put more milk and more cream in the same proportion (example: put 1 more tablespoon of each). 


Don't forget to treat your guests!




POLISH

Witam znowu!

Na początek powiem, że w moim mieście mniej więcej rok temu została otwarta lodziarnia, w której wyrobach zupełnie się zakochałam, i która oferuje właśnie lody z nutelli (okazały się przebić od dzieciństwa uwielbiane przeze mnie kokosowe). Do lodziarni jest mi najbliżej po drodze ze szkoły do domu, a w czasie wakacji miałam na nie taką ochotę (jednocześnie będąc zbyt leniwą, żeby do niej pojechać), że w ostateczności, po kilku próbach 'wynalazłam' mój własny przepis na lody z nutelli, używając jedynie trzech produktów, które najprawdopodobniej każdy z was ma w tym momencie w kuchni. 
Zaczynamy:


Składniki:

nutella
mleko
śmietana kremówka (36%)

W jakiej ilości? Przejdźmy dalej.


Przygotowanie:

1) Dodać wszystkie składniki do miski w proporcji:
nutella : mleko : śmietana
    1      :   1,5    :      1,5

i wymieszać (wystarczy do tego łyżka). Przelać do naczynia, które może być przechowywane w zamrażalniku lub (jeśli posiadacie) foremek na lody.

Przykładowo: na 4 łyżki nutelli przypada 6 łyżek mleka i 6 łyżek śmietany kremówki.

Możecie odmierzać składniki w szklankach, łyżkach czy jeszcze inaczej, ważne są tylko proporcje. Jeśli dodamy za dużo mleka, na powierzchni pojawią się zamarznięte kryształki, a uformowanie gałki nie będzie tak proste jak powinno. Jeśli natomiast dodamy za dużo śmietany to nie powstaną nam lody, wyłącznie zimny krem z nutelli. 

2) Włożyć do zamrażalnika na przynajmniej kilka godzin (jeśli zamrozicie je w mniejszych porcjach, to szybciej uzyskają dobrą konsystencję).


Możecie posmakować ich przed zamrażaniem, jeśli okażą się zbyt słodkie -  należy dodać więcej mleka i śmietany kremówki w tej samej proporcji (przykład: dodać po 1 łyżce każdego).


Nie zapomnijcie poczęstować gości!