Thursday 26 January 2017

Ricotta pancakes - placuszki z ricotty


Hello!

A brilliant alternative for 'normal' pancakes/crepes from ricotta cheese! You can serve them with fruits, sugar, whipped cream, chocolate, cranberry (shown on the photos) or (my fresh love) agave syrup. Perfect for breakfast, lunch, supper, night treat and I also like taking them to school, because they still taste fabulous cold. 



Ingredients:

100 grams wheat flour
250 grams ricotta cheese 
2 eggs
25 grams sugar (50 if you want just sweet pancakes with no toppings)
half of a teaspoon of baking powder
170 ml milk 
butter

+toppings 


Preparation:

1) Put the ricotta cheese in a big bowl and flake it with a fork. 

2) Separate the egg yolks from the whites. The yolks add to the cheese with flour (sift it), sugar, milk, baking powder and 1 tablespoon of butter. 

3) Whisk the whites (no sugar) and gently add to the first bowl. 

4) Fry them on a frying pan on butter - carefully on a small heat (butter gets burnt easily) from both sides. 

5) Decorate with favourite toppings and enjoy!


Have a tasty weekend!

Next week something salty!


Instagram: pastalenablog



POLISH

Cześć!

Genialna alternatywa dla 'zwykłych' naleśników to placuszki z ricotty! Można je podawać z owocami, cukrem, bitą śmietaną, czekoladą, żurawiną (pokazane na zdjęciach) lub (moja świeża miłość) syropem z agawy. Perfekcyjne na śniadanie, podwieczorek, kolację, lunch, nocną przekąskę, a ja lubię je także brać do szkoły, ponieważ smakują równie wspaniale na zimno. 


Składniki: 

100 gramów mąki pszennej
250 gramów serka ricotty
2 jajka
25 gramów cukru (lub 50 jeśli chcecie jeść je na sucho jako słodkie placki)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
170 ml mleka
masło

+dodatki


Przygotowanie:

1) Ricottę wyjąć z opakowania do dużej miski i rozgnieść widelcem. 

2) Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do serka wraz z mąką (przesianą), cukrem, mlekiem, proszkiem do pieczenia i 1 łyżką masła.

3) Białka ubić bez cukru i delikatnie dodać do pierwszej miski. 

4) Smażyć placuszki na patelni z masłem - ostrożnie i na małym ogniu z dwóch stron (masło lubi się szybko przypalać).

5) Udekorować ulubionymi dodatkami i "wcinać"!


Pysznego weekendu!

W przyszłym tygodniu będzie na słono!


Instagram: pastalenablog

2 comments:

  1. Sweet! I have to try this :) My children love pancakes so i ll do that for them :) greetings!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank You, hope You all will enjoy them :) Regards!

      Delete