Hi!
Banana bread - we all know that one. I used to eat it quite often in cake shops with a cup of coffee. This recipe can be called "emergency" and "for lazy people", but that's okay, it'll be perfect for a Saturday morning. No blender required, no more than 1 bowl, no precisely measured ingredients... Simple preparation but not so simple taste!
Ingredients in room temperature:
3 large bananas (peeled, ripe)
70 g unsalted butter
0.5 cup icing sugar*
1 small egg
1 teaspoon baking powder
1 and 1/3 cup flour
1 teaspoon cinnamon
optionally: favorite nuts
*The bread will be sweet, you can cut down on the sugar if you like.
Preparation:
1) Melt the butter in a microwave or on a stove.
2) Smash the bananas in a medium bowl (with a fork or potato masher - I recommend the second option).
3) Add the melted butter and the rest of the ingredients to the bowl and combine with a fork.
4) Cover the loaf pan (length: 30 cm) with baking paper and fill with the dough. Bake:
temperature: 170'C
time: 60 minutes
The outcome? Crispy outside, soft inside. Bon appetite!
Witam!
Chlebek bananowy - ciasto, które znają w zasadzie wszyscy. Sama jadałam go często w cukierniach do kawy. Ten przepis to taki trochę "awaryjny" i trochę "dla leniwych", ale to dobrze, będzie idealny do przyrządzenia np. w sobotni poranek. Nie wymaga miksera, więcej niż jednej miski, dokładnego odmierzania ani dużo czasu... Jednym słowem - prostota. Ale spokojnie, smak nie jest nudny!Składniki w temperaturze pokojowej:
3 duże banany (obrane i dojrzałe)70 g masła niesolonego
0,5 szklanki cukru pudru*
1 małe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
opcjonalnie: ulubione bakalie
*Chlebek wyjdzie dość słodki, można użyć mniejszej ilości.
Przygotowanie:
1) Masło roztopić (w mikrofalówce lub rondelku).2) Banany połamać i zgnieść w średniej misce (widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków - polecam drugą metodę).
3) Do miski dodać roztopione masło i resztę składników (mąkę można przesiać). Wymieszać widelcem.
4) Przełożyć do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec:
temperatura: 170'C
czas: 60 minut
Chlebek będzie z wierzchu chrupiący, a w środku miękki. Smacznego!
No comments:
Post a Comment