Monday, 16 March 2020

Banana bread - chlebek bananowy

recipe for banana bread

Hi!
Banana bread - we all know that one. I used to eat it quite often in cake shops with a cup of coffee. This recipe can be called "emergency" and "for lazy people", but that's okay, it'll be perfect for a Saturday morning. No blender required, no more than 1 bowl, no precisely measured ingredients... Simple preparation but not so simple taste!


Ingredients in room temperature:

3 large bananas (peeled, ripe)
70 g unsalted butter 
0.5 cup icing sugar*
1 small egg
1 teaspoon baking powder 
1 and 1/3 cup flour 
1 teaspoon cinnamon 
optionally: favorite nuts 

*The bread will be sweet, you can cut down on the sugar if you like. 


Preparation: 

1) Melt the butter in a microwave or on a stove. 

2) Smash the bananas in a medium bowl (with a fork or potato masher - I recommend the second option).

3) Add the melted butter and the rest of the ingredients to the bowl and combine with a fork. 

4) Cover the loaf pan (length: 30 cm) with baking paper and fill with the dough. Bake:

temperature: 170'C
time: 60 minutes

The outcome? Crispy outside, soft inside. Bon appetite! 

przepis na chlebek bananowy

Witam!

Chlebek bananowy - ciasto, które znają w zasadzie wszyscy. Sama jadałam go często w cukierniach do kawy. Ten przepis to taki trochę "awaryjny" i trochę "dla leniwych", ale to dobrze, będzie idealny do przyrządzenia np. w sobotni poranek. Nie wymaga miksera, więcej niż jednej miski, dokładnego odmierzania ani dużo czasu... Jednym słowem - prostota. Ale spokojnie, smak nie jest nudny!


Składniki w temperaturze pokojowej:

3 duże banany (obrane i dojrzałe)
70 g masła niesolonego
0,5 szklanki cukru pudru*
1 małe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
opcjonalnie: ulubione bakalie

*Chlebek wyjdzie dość słodki, można użyć mniejszej ilości. 


Przygotowanie:

1) Masło roztopić (w mikrofalówce lub rondelku).

2) Banany połamać i zgnieść w średniej misce (widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków - polecam drugą metodę).

3) Do miski dodać roztopione masło i resztę składników (mąkę można przesiać). Wymieszać widelcem. 

4) Przełożyć do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec:

temperatura: 170'C
czas: 60 minut

Chlebek będzie z wierzchu chrupiący, a w środku miękki. Smacznego!


proste ciasto bananowe

No comments:

Post a Comment