Monday 3 February 2020

Meatless burrito - bezmięsne burrito

meatless burrito recipe

Welcome!


I am aware that I'm in no position to educate anybody on burritos. Nevertheless I would like to present my meatless version, which has won my heart not long ago and is now one of my favorite dinner ideas. I'm not even sure if I'll eat any other burrito after coming up with this one, so you have to check it for yourself. If you are capable of making your own flour tortillas - go ahead, it will only upgrade this dish. Let's get to it!


Ingredients: (for 2 servings)

85 g white rice
1 medium bell pepper 
1 medium onion
140 g corn (1 small can)
240 g kidney beans (1 big can)
4 teaspoons tomato puree
1/3 cup of water
0,5 can of tomatoes (or 3 tomatoes without skin)
4 flour tortillas*
0,5 teaspoon each - sweet pepper, hot pepper, turmeric
chilli powder and pepper to taste
1 tablespoon oil 

optional: add cheese 

*They will be rich in filling, you can use more tortillas if you want. 



Preparation:


1) Boil the rice according to the instruction on packaging.

2) Dice the onion and pepper.

3) Fry the onion on a big pan with oil until soft. 

4) Then add the pepper, corn, beans, and tomatoes. Fry for about 15 minutes. 

5) Add the tomato puree, water, boiled rice and spices to the pan (+ cheese optional). Mix well. 

6) Heat up the tortilla how you like it - in the microwave, oven or on clear pan. Fill it with about 3-4 tablespoons of filling and wrap. 

Enjoy! 


bezmięsne burrito


Witaj!


Doskonale zdaję sobie sprawę, że nie jestem osobą, która powinna pouczać kogokolwiek o nadzieniu do burrito. Mimo wszystko chciałabym przedstawić moją domową, bezmięsną wersję, która zachwyciła mnie dość niedawno i do której z wielką ochotą wracam. Nie jestem pewna, czy kiedyś będę miała ochotę na inne burrito, więc musisz się przekonać, co jest w nim tak wyjątkowego! 
Domowe placki tortilli byłyby dodatkowym atutem tego dnia, zachęcam do ich przygotowania w miarę możliwości. Zabierajmy się do pracy!



Składniki: (na 2 porcje)

Nasiona roślin strączkowych na talerzu 4.85 g ryżu białego
1 średnia papryka
1 średnia cebula
140 g kukurydzy (1 mała puszka)
240 g fasoli czerwonej (1 duża puszka)
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki wody
pół puszki pomidorów lub 3 pomidory bez skórki
1 łyżka oleju
4 wrapy pszenne*
0,5 łyżeczki każda - papryka słodka, ostra, kurkuma
pieprz i sproszkowane chilli do smaku

opcjonalnie: ser 

*Będą bogato wypełnione, można użyć większej ilości i zmniejszyć ilość farszu przypadającego na jeden placek. 


Przygotowanie: 


1) Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2) Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.

3) Cebulę przysmażyć na dużej patelni z rozgrzanym olejem do miękkości (kilka minut). 

4) Na patelnię dodać paprykę, kukurydzę, fasolę i pomidory. Smażyć przez kolejne 15 minut.

5) Do warzyw dołączyć koncentrat pomidorowy, wodę, ugotowany ryż oraz przyprawy (+ ewentualnie ser). Dobrze połączyć.

6) Placki tortilli podgrzać wedle preferencji - w mikrofalówce, piekarniku lub na suchej patelni. Każdy wypełnić 3-4 łyżkami nadzienia i zawinąć. 



Smacznego!

No comments:

Post a Comment