Welcome to another recipe!
Carrot bread may be mistaken for the sweet nature of banana bread, but there's no similarity in that matter, as the first one is an (extra)ordinary piece of sandwich etc. Its benefits include exceptional taste, crispy outside and soft inside with carrot slices.
The following recipe is a bit time-consuming, but it's totally worth it. Main ingredients are patience and time.
Ingredients:
3 medium-sized carrots8 g active-dry yeast
100 ml warm water
300 g flour
1 teaspoon sugar
a pinch of salt
1 tablespoon of olive oil
Your favorite additions - nuts, sunflower seeds, dried cranberries, spices.
Preparation:
1) Dissolve the yeast in the water in a medium bowl, add the sugar, salt and 280 g of flour. Knead the dough until smooth. If it's too loose, add more water. Cover with a kitchen towel and let grow for 30 minutes.
2) During that wash, peel and grate the carrots using medium holes.
3) When the dough has risen, add the carrots and your additions. Now add the rest of the flour to cover the fact that vegetables contain water and make the bread a little bit more runny. Pour the dough into a bread pan (about 30 cm long) lined with baking paper and set aside for the next 20 minutes.
4) Apply olive oil on the top of the bread and bake:
210'C for 35 minutes, then lower the temperature to 165'C for the next 25 minutes.
Cooled down bread can be kept under kitchen clout for a few days. My carrots breads only lasted up to 3 days, but were as good as at day one.
Let me remind you, that a delicious cake can be made of carrots! Check the recipe here.
Witam w kolejnym poście przepisowym!
Chleb marchewkowy niektórym kojarzy się ze słodkim chlebkiem bananowym, ale analogia tutaj nie występuje, ponieważ ten pierwszy jest (nie)zwykłym składnikiem kanapek i podobnych. Jego zalety to nieprzeciętny smak, chrupiąca skórka i miękki środek bogaty w kawałki marchewki.
Przepis jest chyba najbardziej czasochłonny ze wszystkich, które do tej pory ukazały się na blogu, ale według mnie jest tego wart. Główne składniki dzisiaj to cierpliwość i czas.
Składniki:
3 średnie marchewki8 g suszonych drożdży instant
100 ml ciepłej wody
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 łyżka oliwy lub oleju
Twoje ulubione dodatki - orzechy, ziarna słonecznika, suszona żurawina lub przyprawy.
Przygotowanie:
1) Drożdże rozpuścić w wodzie w średniej wielkości misce, dodać cukier, sól i 280 g mąki. Ciasto zagnieść, aby uzyskało jednolitą konsystencję. Jeśli jest zbyt sypkie - dodać trochę wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
2) W tym czasie marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3) Po wyrośnięciu ciasta dodać marchewki i wybrane dodatki. Warzywa zawierają w sobie wodę, dlatego należy dodać pozostałą ilość mąki, aby ciasto nie było zbyt płynne. Przełożyć do keksówki (o długości ok. 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
4) Wierzch chleba posmarować oliwą i piec bez termoobiegu:
W temperaturze 210'C przez 35 minut, a następnie zmniejszyć ją do 165'C na kolejne 25 minut.
Po wystygnięciu trzymać pod ściereczką i zjeść w ciągu kilku dni. Moje dotrwały tylko do dnia trzeciego, ale były tak samo dobre, jak zaraz po ostygnięciu.
Przypominam, że z marchewek można także wyczarować przepyszne ciasto marchewkowe, które zadowoli każde podniebienie! Przepis tutaj.
Ciekawy przepis. Z chlebkiem marchewkowym jeszcze się nie spotkałam.
ReplyDelete
DeleteDziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu :) Pozdrawiam