Thursday, 4 May 2017

Classic pesto - klasyczne pesto


 Hello!

Before today's recipe - first surprise. From now on you can find and message me on my Facebook fan page! I am so happy to publish it finally. There will be shared my posts, maybe some additional information, I don't even know yet. But you should visit it to find the second surprise. 

Let's move on. Today a simple recipe for green, delicious and healthy pesto, that you can use for instance as a sauce to your pasta or a sandwich. 

Ingredients:

1 big handful of fresh basil leaves*
one third or half garlic clove
handful grated parmesan cheese
1,5 tablespoon olive oil
lemon juice and pepper to taste

*I buy a bush of basil in a market and use all of the leaves from one. 
If you want more taste - add some dried tomatoes and white sesame seeds! 


Preparation:

1) Blend all your ingredients (I add sesame seeds after) until smooth and voile! 




Cześć!

Witam gorąco szczególnie maturzystów, pierwszy dzień egzaminów za nami, dajcie znać, jak poszło!
Grillowanie w duecie z zieleniną
Przed dzisiejszym przepisem - pierwsza niespodzianka. Od dzisiaj można mnie znaleźć i skontaktować się poprzez mój fanpage na Facebooku! Niezmiernie się cieszę, że w końcu mogę go udostępnić. Będę tam przekazywała posty, może jakieś ważne informacje, czas pokaże. Ale wy powinniście go odwiedzić, aby odnaleźć niespodziankę nr 2.

Przejdźmy do przepisu: dzisiaj proste, zielone i zdrowe pesto. Idealne do makaronu lub na kanapkę. 

Składniki:

1 duża garść świeżych liści bazylii*
jedna trzecia lub połowa ząbku czosnku
garść startego parmezanu
1,5 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny i pieprz do smaku

*Kupuję w sklepie 1 krzaczek bazylii i wykorzystuje wszystkie liście. 
Jeśli chcecie wzbogacić nieco smak - dorzućcie nieco suszonych pomidorów i białego sezamu!

Przygotowanie:

1) Zblendować wszystkie składniki (sezam dodaję później) na jednolitą masę i voile!





No comments:

Post a Comment