Sunday, 5 February 2017

Valentine's Day vegan chocolates - wegańskie czekoladki walentynkowe


Doesn't matter if you're single or in a relationship.
Doesn't matter if you're spending Valentine's Day alone or with a company.
Doesn't even matter if you're vegan.
(I unfortunately have to assume that you like chocolates...)


These 4-ingredients chocolates taste like heaven, are ready in 35 minutes, contain no sugar, don't require any baking and are very cheap! Is it a perfect gift for your partner or perfect treat for you? Yes, it is. Not even mentioning, that they are much healthier than all the sweets from the stores.

The recipe was made up by me from the bottom to the top and needed a few attempts before the final (satisfying enough) effect.


Ingredients:

3 tablespoons coconut oil
1 (flat) tablespoon cocoa (no-sugar)
4 tablespoons agave syrup
coconut shrims



Preparation:

1) Melt the oil in a saucepan on a small heat. Add cocoa and agave syrup and mix well.

2) Pour the mixture into the form*, but don't fill them totally. Mine is silicone and has heart-shaped spaces as for Valentine's Day, but I have also flowers and circular ones.

3) Add some coconut shrims on the top (basically bottom). Then put it into the freezer for about 30 minutes.

4) Later you can keep them in the fridge. Unfortunately they melt after a few minutes in room temperature, so grab them when hungry.

*I made 15 chocolates out of this recipe (1 tablespoon=1 chocolate), but it depends on your form.


More Valentine's Day suggestions will occur next week! Be prepared to surprise your Valentine!






POLISH

Nie ma znaczenia czy jesteś w związku, czy nie.
Ani to, czy spędzasz Walentynki w samotności, czy z towarzystwem.
Nie licz się nawet fakt, czy jesteś weganinem.
(Niestety muszę założyć, że lubisz czekoladki...)

Te czteroskładnikowe czekoladki to niebo w gębie, są gotowe w 35 minut, nie zawierają cukru, nie wymagają pieczenia i są bardzo tanie! Czy jest to idealny prezent dla drugiej połówki lub dla siebie samego? Oczywiście, że jest. Nie wspominając nawet o tym, że są o wiele zdrowsze od jakichkolwiek słodyczy sklepowych.

Ten przepis został stworzony od początku do końca przeze mnie i wymagał kilku prób przed osiągnięciem ostatecznego (wystarczająco zadowalającego) efektu.


Składniki:

3 łyżki oleju kokosowego
1 płaska łyżka kakao (bez cukru, ja je nazywam "prawdziwym", nieprawdziwe to kakao dla dzieci)
4 łyżki syropu z agawy
wiórki kokosowe



Przygotowanie:

1) Rozpuścić olej w rondelku na małym ogniu. Dodać kakao i syrop, dobrze wymieszać.

2) Miksturę powlewać do formy*, ale nie wypełniać miejsc do pełna. Moja jest silikonowa, a rubryki mają kształty serc (jak to na Walentynki), ale mam również okrągłe i w kształcie kwiatów.

3) Dodać wiórki kokosowe na wierzch (właściwie spód). Następnie włożyć formę do zamrażalnika na mniej więcej 30 minut.

4) Po tym czasie przechowywać w lodówce. Niestety czekoladki po kilku minutach w temperaturze pokojowej zaczynają się rozpuszczać, więc chwytajcie je, gdy macie na nie ochotę.

*Zrobiłam 15 czekoladek z tej ilości składników (1 łyżka=1 czekoladka), ale zależy to od formy.


Więcej Walentynkowych propozycji pojawi się w przyszłym tygodniu! Zaskoczcie swoje Walentynki!





No comments:

Post a Comment