Monday, 2 January 2017

Quick and easy homemade chips - szybkie i łatwe domowe frytki




Hey again in 2017! Wish you all the best!

Today I am about to share a recipe for a homemade chips that are available in 25 to 30 minutes! (baking included)
No more talking:



Ingredients:

potatoes: for two people I recommend about a kilo
black pepper
salt
oregano
sweet pepper: about 1 teaspoon/kilo
hot pepper*: about 1 teaspoon/kilo
olive oil: about half of a cup/kilo

*you can exchange it with chilli


Preparation:

1) Peel, wash and dry the potatoes. Cut them into stripes. 

2) Put both peppers and the olive oli in a large bowl and mix. Then add potatoes and soak them on both sides (don't need to leave them, they just have to be wet).

3) Place them on a baking paper on a lamina but not so close and only create one level. Then spinkle them with salt, pepper and oregano (crush it in your hands) as much as you like. 

4) Put them in the oven:
temperature: 240'C      
time: 20 minutes (but after first 10 you have to change their sides)

You can eat them with ketchup or any sauce you like, I prefer natural yogurt with dill and garlic. 


Bon appetit!

POLISH

Cześć w 2017! Przesyłam najlepsze życzenia!

Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na domowe frytki gotowe już w 25 do 30 minut! (pieczenie uwzględnione)
Bez zbędnego mówienia:



Składniki:

ziemniaki: na dwie osoby proponuję około kilograma
pieprz czarny
sól
oregano
papryka słodka: 1 łyżeczka/kilogram
papryka ostra*: 1 łyżeczka/kilogram
oliwa z oliwek: około pół kubka/kilogram

*możecie zamienić ją na chilli


Przygotowanie:

1) Obrać, umyć, osuszyć ziemniaki. Następnie pociąć w paski.

2) Do dużej miski wsypać obie papryki i wlać oliwę, wymieszać. Dodać ziemniaki i zamoczyć je (nie trzeba ich zostawiać, po prostu muszą być mokre z obu stron).

3) Rozłożyć je na papierze do pieczenia na blaszce z odstępami i aby nie leżały na sobie. Posypać solą, pieprzem, oregano (rozetrzeć w dłoniach).

4) Włożyć je do piekarnika:
temperatura: 240'C
czas pieczenia: 20 minut (po pierwszych 10 przewrócić je na blaszce)

Możecie jeść je z ketchupem lub jakimkolwiek innym sosem, ja wolę je w jogurcie naturalnym z koperkiem i czosnkiem.


Bon appetit!