Sunday, 18 December 2016

Chocolate cupcakes - czekoladowe babeczki

Hello! 

So here's the very beginning: first recipe I will share with you is for muffins with pieces of chocolate and nuts (I used almonds, because these are my favourite). The idea came to me because of a desire for nuts and because I haven't done muffins for a very long time then. 
Let's get started! 



Ingredients: 

dry:
2 cups of wheat flour
about half of a cup of sugar
2 teaspoons of baking powder
2 tablespoons of cacao*
1 dark chocolate bar (about 100g)
100g of almonds (or other nuts) 

wet: 
half of a cup of oil 
1 whole egg 
1 cup of milk (I use 2%)

*if you want to add the cacao for children, use less sugar


Preparation:


1) Break the dark chocolate bar into cubes, each cut in half or quarters (depend on how big pieces you would like in your muffins). Cut or mash up almonds into small pieces.

2) Combine all the dry products in a deep bowl (remember to sift the flour).

3) Smash the egg with a fork in a medium size bowl, then add the milk and oil. Mix them together with a spoon. Pour the wet ingredients to the first bowl and mix with a spoon again. 

4) Fill in the muffin forms as you like (it is said to do it in 3/4 but I sometimes fill them integrally) 
If you use a cookie sheet don't forget to smear it with a little bit of butter. 

5) Put them in the oven:
temperature: 200'C      
time: 15-20 minutes (I always observe whether they crack a little on the tops)

Outcome: about 30 muffins

Enjoy your meal!




POLISH

Witam!

Zaczynam od podzielenia się z wami przepisem na muffinki z kawałkami czekolady i orzechami (ja wybrałam migdały, ponieważ to mój ulubiony rodzaj). Pomysł na ten przepis zrodził się z ochoty na orzechy oraz faktu, że rzadko robię muffiny.
Do dzieła!


Składniki:

sypkie:
2 szklanki mąki pszennej 
pół szklanki cukru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao*
1 tabliczka gorzkiej czekolady (około 100 g)
100 g migdałów lub innych orzechów

płynne:
pół szklanki oleju
1 całe jajko 
szklanka mleka (ja używam mleka 2%)

*jeśli zamierzacie dodać kakao dla dzieci, musicie zmniejszyć ilość cukru


Przygotowanie:

1) Czekoladę przełamać w kostki, każdą z nich pokroić na pół lub w ćwiartki (w zależności od tego, jak duże kawałki chcielibyście jeść). Orzechy pokroić lub zmiksować na małe kawałki. 

2) W głębokiej misce wymieszać produkty sypkie (pamiętajcie, aby przesiać mąkę).

3) W drugiej, średniej wielkości misce rozbełtać jajko, następnie dodać mleko i olej, wymieszać łyżką. Składniki płynne przelać do pierwszej miski, wymieszać ponownie łyżką. 

4) Foremki do muffinek wypełnić wedle uznania (przyjmuje się 3/4, ale ja często wypełniałam je nawet w całości). Jeśli używacie blaszki na muffinki, nie zapomnijcie wysmarować jej masłem przed nałożeniem masy. 

5) Włożyć je do piekarnika:
temperatura: 200'C
czas pieczenia: 15-20 minut (ja zawsze obserwuję, czy na górze ciasta robią się pęknięcia)

Rezultat: około 30 muffinek

Smacznego!