Tuesday 27 December 2016

Bruschetta with spinach and truffle oil - bruschetty ze szpinakiem i oliwą truflową


Merry Christmas! 

Today nothing sweet - garlic bread with spinach and truffle oil, a little bit fancy, yet so delicious! The inspiration for that dish was a starter in a restaurant that, unfortunately, no longer exists in my town. You have to try those:


Ingredients*:

about 200 grams of spinach (frozen or fresh)
a little butter
2 cloves of garlic 
1 or 2 big baguette(s) 
truffle oil
feta cheese 
pinch of salt and pepper


*predicted for a big plate 


Preparation:

1) Peel the cloves and chop them. Put some butter into a pan, add garlic, spinach, salt and pepper. Fry until ready. 

2) Slice the baguettes into medium pieces and put them in the oven until a little crispy. 

Temperature: 120'C

3) Pull them out, sprinkle each with truffle oil, put the spinach on the top (I usually put about 2 tablespoons of spinach on each, it's up to you) and pour some truffle oil on it again. 

4) Insert the baguettes into the oven again for a few minutes, then move them onto the plates. Crunch some feta on the tops and...

enjoy!




POLISH

Wesołych Świąt!

Dzisiaj coś na słono - pieczywo czosnkowe ze szpinakiem i oliwą truflową, nieco bardziej niespotykane, ale jakże przepyszne! Inspiracją do tego dania była przystawka w restauracji, która aktualnie niestety już nie funkcjonuje w moim mieście.
Musicie tego spróbować:



Składniki*:

około 200 gramów szpinaku (mrożony lub świeży)
trochę masła
2 ząbki czosnku
1 lub 2 duże bagietki
oliwa truflowa
ser feta
szczypta soli i pieprzu


*przewidywane na duży talerz (kilka osób)


Przygotowanie:


1) Obrać ząbki i posiekać. Na patelnię wrzucić masło, dodać czosnek, szpinak, sól i pieprz. Smażyć do czasu, gdy będzie dobry.

2) Pokroić bagietki w średniej wielkości kromki i włożyć do piekarnika na tak długo, aż staną się lekko chrupiące. 

Temperatura: 120'C

3) Wyjąć pieczywo, skropić oliwą truflową, nałożyć na każdą szpinak (ja zwykle nakładam po 2 łyżki na kromkę, zależy od upodobania) i znów nalać trochę oliwy na wierzch. 

4) Ponownie włożyć bagietki do piekarnika na kilka minut, następnie przełożyć na talerz i podawać z pokruszoną fetą. 


Smacznego!