Merry Christmas!
Today nothing sweet - garlic bread with spinach and truffle oil, a little bit fancy, yet so delicious! The inspiration for that dish was a starter in a restaurant that, unfortunately, no longer exists in my town. You have to try those:
Ingredients*:
about 200 grams of spinach (frozen or fresh)
a little butter
2 cloves of garlic
1 or 2 big baguette(s)
truffle oil
feta cheese
pinch of salt and pepper
*predicted for a big plate
Preparation:
1) Peel the cloves and chop them. Put some butter into a pan, add garlic, spinach, salt and pepper. Fry until ready.
2) Slice the baguettes into medium pieces and put them in the oven until a little crispy.
Temperature: 120'C
3) Pull them out, sprinkle each with truffle oil, put the spinach on the top (I usually put about 2 tablespoons of spinach on each, it's up to you) and pour some truffle oil on it again.
4) Insert the baguettes into the oven again for a few minutes, then move them onto the plates. Crunch some feta on the tops and...
enjoy!
POLISH
Wesołych Świąt!
Dzisiaj coś na słono - pieczywo czosnkowe ze szpinakiem i oliwą truflową, nieco bardziej niespotykane, ale jakże przepyszne! Inspiracją do tego dania była przystawka w restauracji, która aktualnie niestety już nie funkcjonuje w moim mieście.
Musicie tego spróbować:
Składniki*:
około 200 gramów szpinaku (mrożony lub świeży)
trochę masła
2 ząbki czosnku
1 lub 2 duże bagietki
oliwa truflowa
ser feta
szczypta soli i pieprzu
*przewidywane na duży talerz (kilka osób)
Przygotowanie:
1) Obrać ząbki i posiekać. Na patelnię wrzucić masło, dodać czosnek, szpinak, sól i pieprz. Smażyć do czasu, gdy będzie dobry.
2) Pokroić bagietki w średniej wielkości kromki i włożyć do piekarnika na tak długo, aż staną się lekko chrupiące.
Temperatura: 120'C
3) Wyjąć pieczywo, skropić oliwą truflową, nałożyć na każdą szpinak (ja zwykle nakładam po 2 łyżki na kromkę, zależy od upodobania) i znów nalać trochę oliwy na wierzch.
4) Ponownie włożyć bagietki do piekarnika na kilka minut, następnie przełożyć na talerz i podawać z pokruszoną fetą.
Smacznego!