Saturday 11 November 2017

Cream of roasted peppers and tomatoes soup - zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

recipe for cream soup of roasted peppers and tomatoes

 Welcome warmly!

A colder part of the year, which is autumn and winter, has already started, so we need more energy and warm dinners. Vegetable soups are a great source of both, so I will present you a recipe for my favorite creamy soup, inspired by a dish in a restaurant that unfortunately no longer exists.

Besides its beautiful, intense color, it has an addictive, delicious taste. Spicy tastes amateurs can season it with a pinch of chilli.



Ingredients for the broth (about 4 servings):


1,5 l water*
2 parsleys
2 small onions
2 medium carrots
1 pore
a piece of celery
parsley leaves
laurel leaf
salt, pepper to taste

*You can add less - the soup will be thicker - or more to make it more watery.

1) Wash the vegetables, peel. You can cross them in half, but this is not necessary.

2) Spill the water to the pot, add all ingredients and cook on low heat for about 40 minutes.


At that time we prepare peppers and tomatoes:

5 red peppers
spoon or some olive oil
2 kg of tomatoes
2 cloves of garlic

3) Wash the peppers, cut in halves, remove the slots. Put in a heat-resistant dish, pour the oil and bake for 30-40 minutes at 230'C. Note: After 15 minutes, turn the vegetables over.

4) After this time take out the dish and cover with a lid / clean cloth to cool. Then remove the skin and cut into smaller pieces, add to the broth.

5) Peel tomatoes (refer to the article where I explain how to do it; click), fry on a pan with peeled garlic cloves. Add to the soup.

6) Cook for about 20 minutes, optionally season to taste. Then cool and mix.

Bon appetit!

See a similar recipe: zucchini cream soup.


przepis na zupę krem z pieczonej papryki i pomidorów

POLISH



Witam serdecznie!

Rozpoczęła się zimniejsza cześć roku, czyli okres jesienno-zimowy, kiedy potrzebujemy więcej energii i ciepłych potraw. Zupy warzywne są świetnym rezerwuarem obu, zatem przedstawię wam przepis na mój ulubiony krem, inspirowany daniem w restauracji, która niestety już nie istnieje.

Poza pięknym, intensywnym kolorem posiada uzależniający, wyrazisty smak. Amatorzy ostrych dań mogą go wzbogacić szczyptą chilli. 


Składniki na bulion (ok. 4 porcje):

1,5 l wody*
2 pietruszki
2 małe cebule 
2 średnie marchewki
1 por
kawałek selera
natka pietruszki
listek laurowy
sól, pieprz do smaku

*Możemy dodać mniej - zupa będzie gęstsza - lub więcej, aby była bardziej wodnista. 

1) Warzywa dokładnie umyć, obrać. Można przekroić je w pół, ale nie jest to konieczne. 

2) Wszystkie składniki dodać do garnka z wodą i gotować na małym ogniu przez około 40 minut. 


W tym czasie przygotowujemy paprykę i pomidory:

5 papryk czerwonych
łyżka lub kilka oliwy
2 kg pomidorów malinowych
2 ząbki czosnku

3) Papryki umyć, przepołowić, usunąć gniazda. Wstawić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą i piec 30-40 minut w 230'C. Uwaga - po 15 minutach należy warzywa przewrócić na drugą stronę.

4) Po tym czasie wyjąć naczynie i nakryć pokrywką/czystą ściereczką do wystygnięcia. Następnie zdjąć skórkę i pokroić w mniejsze kawałki, dodać do wywaru.

5) Pomidory obrać ze skórki (odsyłam do artykułu, gdzie w punkcie 5 tłumaczę, jak to zrobić; klik), przysmażyć na patelni z obranymi, pokrojonymi ząbkami czosnku. Dodać do zupy.

6) Zupę gotować jeszcze mniej więcej 20 minut, ewentualnie doprawić do smaku. Następnie wystudzić i zmiksować.

Smacznego!

Zobacz podobny przepis: zupa krem z cukinii.

No comments:

Post a Comment