Friday, 22 September 2017

College food - jedzenie studenckie

college food students life

Welcome!

I am here after a break with a new material which matches the events of the end of September or the beginning of October - the beginning of the new academic year. Some of you can rely on experiences, but others are first years and may need to organize their fresh start. 

I read about posts summarizing the annual activity on other blogs and here's the idea for the following list comes from.

Thursday, 31 August 2017

Kitchen&Food Hacks

how to peel mango


Hello again!


My plans for a video came to nothing eventually, what a shame. But I still prepared these 5 kitchen and food (more food of course!) hacks that you may find interesting and helpful in everyday kitchen struggles. I've checked them all, now it's your turn.

Thursday, 17 August 2017

Leczenie endodontyczne nie takie straszne

jak wygląda leczenie kanałowe zębów

Leczenie chorób uzębienia dla wielu osób jest przykrym doświadczeniem. Obawiamy się bólu i dyskomfortu związanego z wizytą w gabinecie stomatologicznym. Warto jednak pamiętać, że stomatologia przeżyła w ciągu ostatniej dekady ogromny rozwój.


Dzisiejsze zabiegi stomatologiczne są bezbolesne, a atmosfera panująca w gabinecie dentystycznym pozwala się odprężyć i zapomnieć o strachu. Dzięki temu nawet najbardziej uprzedzeni do stomatologów pacjenci, mogą przełamać strach i zadbać o swoje uzębienie. Zadbana jama ustna to nie tylko zdrowe i piękne zęby, ale także kwestia ogólnoustrojowa. Stany zapalne miazgi zębowej czy dziąseł mają wpływ na funkcjonowanie nerek, układu krwionośnego i układu oddechowego, a także uniemożliwiają nam cieszenie się posiłkami. 

Bólu i zmian w jamie ustnej nie można bagatelizować. Im szybciej rozpoczniemy leczenie, tym mniejsze spustoszenie bakterie wywołają w naszym organizmie. Nie ma się czego obawiać!




Bez bólu, bez stresu

Jednym z zabiegów, który wywołuje wiele obaw jest leczenie endodontyczne, potocznie zwane leczeniem kanałowym. Warto jednak pamiętać, że współczesna endodoncja jest niezwykle rozwiniętym działem stomatologii. 

Do leczenia zakażonych kanałów zębowych wykorzystuje się najnowsze zdobycze techniki dentystycznej. Przy wykorzystaniu mikroskopów i komputerowego obrazowania kanałów możliwe jest bardzo precyzyjne wyczyszczenie zapchanych kanałów i podanie lekarstwa dokładnie do źródła problemu. 


Zabieg wykonuje się w znieczuleniu miejscowym, które również podawane jest bardzo precyzyjnie. Nie może być tutaj mowy o przypadkowych wkłuciach. Znieczulenie zapobiega nieprzyjemnemu uczuciu podczas zabiegu, jak i krótko po nim. Jeśli pacjent ma skłonność do odczuwania bólu po zabiegu, może poprosić lekarza stomatologa o preparaty przeciwbólowe na receptę.



Piękny, zdrowy ząb

Leczenie endodontyczne wymaga nawiercenia w zębie dziury. Jest to jedyny sposób by uzyskać dostęp do zakażonych kanałów. Często zakażenie kanałów zębinowych jest efektem zwlekania z odwiedzeniem gabinetu lekarskiego. W powstałej w wyniku próchnicy dziurze powstaje stan zapalny, który nieleczony będzie się zaogniał. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technik endodontycznych stan zapalny w kanale można wyleczyć już przy jednej wizycie w gabinecie stomatologicznym. Oczywiście, po przeprowadzonym leczeniu przy pomocy prześwietlenia RTG lub przy użyciu komputerowego skanu dokonuje się sprawdzenia czy aby na pewno udało się udrożnić kanał i wyleczyć stan zapalny. Przy silnych zapaleniach konieczne jest dodatkowe wdrożenie leczenia farmaceutycznego za pomocą antybiotyków. 

Po zakończeniu leczenia endodontycznego lekarz stomatolog uzupełnia powstały ubytek w zębie. Jeśli jest to niewielki ubytek stosuje się wypełnienie światłoutwardzalne, zbliżone odcieniem do naturalnego zęba. Jeśli jednak ubytek jest większy, lekarz wykorzystuje wkład koronowy lub rekonstruuje się zęba przy pomocy korony protetycznej lub wkładu koronowo-korzeniowego. Wyleczony i uzupełniony ząb jest w pełni funkcjonalny, a jego wygląd nie odbiega od zębów niepoddawanych leczeniu.


Po zakończonym leczeniu możemy znowu cieszyć się nie tylko pięknym uśmiechem, ale także smakiem każdej potrawy. 




Publikacja powstała przy współpracy z firmą Klinika stomatologiczno-medyczna Medoral.pl

Friday, 11 August 2017

Grill Way Bar Gdynia

grill way bar gdynia opinia


Witajcie!


Kilka dni temu odwiedziłam miejsce polecone przez jedną z moich czytelniczek, która samą siebie określiła "miłośniczką burgerów i mieszkanką Gdyni". Jej komentarz znajdziecie pod postem o Open'erze. (klik) Zajrzyjmy zatem do tej burgerowni!

Thursday, 3 August 2017

Summer meringue - beza z kremem i owocami

recipe for meringue with cream and fruits


Welcome everyone!


Some of you may be surprised that this post appears a while after this photo - so I am eager to explain. The recipe for the meringue was not planned. The main reason is that it is not fully mine. However, my guests asked me several times while eating "Is the recipe on the blog?" Or "Delicious, I will find the recipe later on your blog, right?". This prompted me to actually place it here.

Thursday, 27 July 2017

Cream of zucchini soup - zupa krem z cukinii


recipe for vegan cream of zucchini soup

Hi there!

Here I come with a freshly new recipe for this vegan dinner, which is a creamy zucchini soup! I've been eating it for the last few days and I still want more. 

Zucchini contains a lot of nutrients (e.g. iron, magnesium, but also vitamin C) and are easily digestible. Due to low caloric and glycemic index, these vegetables are recommended for weight loss diets. As you can see - health goes hand in hand with delicious taste!

Saturday, 22 July 2017

Homemade (movie) snacks - domowe przekąski

Hi everybody!


homemade movie snacks I want to share a post with a few ideas for snacks that you might like on a movie evening, small party or meeting, anytime you have a willing for something small. I reckon bought products are a little bit passe, but they still need an exchange. Maybe some sunflower seeds?

Thursday, 13 July 2017

Panna cotta in 3 versions - panna cotta w trzech odsłonach

recipe for panna cotta

Hello!


Last week I shared a recipe for pasta with strawberries and today's gonna be sweet as well. If you still have some fruits - keep them for my homemade panna cotta in more than one version! I've been ordering this dessert often in restaurants and then I realized how unbealivably easy it is to make it at home. You will be surprised too!

With the following amount I am able to fill three about 100 ml glasses, so you may need to double it!

Thursday, 6 July 2017

Pasta with strawberry sauce - makaron z truskawkami

recipe for pasta with strawberries

 Hello readers!


Another tasty, fruity summer recipe is here - pasta with strawberry sauce! The thing with it is that you usually love it or hate it.
You can enjoy that pasta in your own way - warm or cool, more or less shredded. The key to this dish is not only a recipe, but mostly the freshness of strawberries and choice of pasta - I like all the kinds that enable the sauce to get into it. 

Thursday, 29 June 2017

Gdzie zjeść podczas Open'era? - Where to eat during Open'er Festival? (Gdynia&Gdańsk)

open'er festival food

Witajcie!

ENGLISH VERSION IN BELOW

Zapewne wielu z was aktualnie znajduje się lub będzie znajdować na Festiwalu Open'er w Gdyni, który trwa jeszcze do soboty włącznie. Podpowiem wam, jakie lokale odwiedziłam wcześniej w Gdyni i Gdańsku, niektóre z nich znajdziecie w budkach na terenie imprezy, a inne możecie odwiedzić w czasie wolnym, aby uniknąć festiwalowych kolejek.