Hi everybody!
I want to share a post with a few ideas for snacks that you might like on a movie evening, small party or meeting, anytime you have a willing for something small. I reckon bought products are a little bit passe, but they still need an exchange. Maybe some sunflower seeds?
1. Italian appetizers:
One of the most classic tastes combinations. You will need mini mozzarella cheese, cherry tomatoes and fresh basil leaves. Drain the cheese, wash and drain the rest of products. Now add them on sticks - tomato, mozzarella and half of basil leaf. You can spill olive oil to a dish and soak them.
2. Roasted sunflower seeds:
3. Corn from the oven:
I love corn that way, it's juicy, well seasoned and gives the joy of eating straight from the cob!
What do we need? First of all, at least one average corncob, what's important - raw, NOT cooked. Clean and wash it. In a separate dish, mix 2 tablespoons of butter with 1/4 teaspoon sweet pepper, the same amount of hot one, salt, optional pepper, oregano. Put the butter on the whole cob, place in a heat-resistant dish and bake for 30 minutes in a oven at 190 ° C. In the middle of the time we should flip it over to the other side.
If you want to prepare several at a time, it is best to put them in separate dishes. At the same time it is more profitable to prepare more time than just one.
4. Tortilla with melted cheese:
This snack is the closest to the bought ones, yet I love the melted cheese here! All you have to do is to fill your tortilla with favorite cheese and bake (I use sandwich machine most of the time). You can dip it in a tomato salsa, in order to add some vitamins.
See also: More than 5 breakfast ideas
Like my Facebook page if you visit my blog often!
POLISH
Witam serdecznie!
Dzisiaj przerobimy coś na słono, a konkretnie domowe przekąski - idealne na wieczór filmowy, spotkanie w małym gronie czy po prostu zagryzkę, gdy najdzie nas ochota. Uważam, że kupowane chipsy są już dawno passe, ale chciałoby się je czymś zastąpić. Może tak słonecznik?
1. Koreczki z mozzarelli, pomidorków i bazylii:
Według mnie jedno z najlepszych połączeń smakowych, czyli co nieco po włosku. Kupujemy mini mozzarelle, pomidorki koktajlowe i świeżą bazylię. Ser odsączamy, resztę myjemy i również odsączamy. Teraz nabijamy na wykałaczki - pomidorek, mozzarella i pół listka bazylii (lub posypujemy oregano). W osobnym naczyniu możemy przygotować naszą ulubioną oliwę do moczenia.
2. Prażony słonecznik:
Wysypujemy słonecznik i prażymy przez krótką chwilę na średnim ogniu, dodajemy sól według uznania i gotowe! Szybko i pysznie. Tym smakołykiem możemy się zajadać solo lub dodać go do innych potraw.
3. Kukurydza z piekarnika:
Uwielbiam kukurydzę w tej postaci, jest soczysta, dobrze przyprawiona i daje tę radość jedzenia prosto z kolby!
Czego potrzebujemy? Przede wszystkim przynajmniej jednej, średniej kolby kukurydzy, co ważne - surowej, NIE gotowanej. Przygotowujemy ją, to znaczy oczyszczamy i myjemy. W osobnym naczyniu mieszamy 2 łyżki masła z 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, taką samą ilością ostrej, dodajemy sól, ewentualnie pieprz i oregano. Kolbę smarujemy masłem z każdej strony, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 30 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 190'C. W połowie czasu powinniśmy przewrócić ją na drugą stronę.
Jeżeli chcemy przygotować kilka na raz, najlepiej umieścić je w osobnych naczyniach. Jednocześnie bardziej opłaca się nam przygotować wiele w tym samym czasie niż tylko jedną.
4. Tortilla zapiekana z serem:
Pozycja najbardziej zbliżona do kupnych przekąsek - tortillę wypełniamy naszym ulubionym serem i zapiekamy (u mnie najlepiej sprawdza się do tego sandwicher). Mimo wszystko bardzo smakuje mi ten ciągnący się ser, a naszą tortillę możemy maczać w pomidorowej salsie, dzięki czemu dodamy nieco witamin do naszej zagryzki.