Used spinach-flavored pasta./Użyłam makaronu o smaku szpinakowym.
Hello!
It actually must be the first meat recipe on my blog, because I can't think about any other example. As it's appealing to meat eaters, I have even convinced my male friends, who don't like pastas to that dish. The base is made of mascarpone and oil, so it's rather a filling kind - but worth it.
Ingredients: (4 portions)
half chicken breast*
half can of dried tomatoes in oil** (~150g)
1 package mascarpone cheese (250g)
salt & pepper
*I sometimes exchange it with turkey and I also recommend it, if you want to try. You can also skip it, tomatoes with mascarpone still taste great.
**I usually buy the ones with cranberry.
Preparation:
2) Cut the dried tomatoes and add to the pan. Then put in the mascarpone and mix; add salt and pepper.
3) Cook your pasta and use about 1 tablespoon of the water to the sauce (after getting you pasta done).
4) Serve till warm, after some time the mascarpone will start to get more thick.
PS: Next week something extraordinary.
POLISH
Witam!
Właściwie musi to być pierwszy przepis z wykorzystaniem mięsa na moim blogu, bo nie mogę znaleźć żadnego innego przykładu. Dzięki temu, że przemawia do ludzi lubiących mięso, udało mi się do tego przepisu przekonać moich nielubiących makaronów kolegów. Baza do sosu jest zrobiona na podstawie mascarpone i oleju, więc jest sycąca, ale warta grzechu.
Składniki: (na 4 porcje)
250 g tagliatelle (waszego ulubionego, jest to przykładowa ilość)
pół piersi kurczaka*
pół puszki pomidorów suszonych w oleju** (~150g)
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
sól i pieprz
*Czasami zamieniam go na indyka, co również polecam. Można także pominąć ten składnik, makaron z suszonymi pomidorami na mascarpone także jest wyśmienity.
**Zazwyczaj kupuję z dodatkiem żurawiny.
Przygotowanie:
1) Użyć wcześniej przygotowanego kurczaka lub surowego, drobno pokroić, dodać przyprawy, smażyć na oleju z suszonych pomidorów.
2) Pociąć suszone pomidory i dodać na patelnię. Następnie dołożyć mascarpone i wymieszać; dodać sól i pieprz.
3) Makaron ugotować i użyć około 1 łyżki wody po gotowaniu do sosu.
4) Podawać póki ciepłe, gdyż mascarpone zacznie gęstnieć po pewnym czasie.
PS: W przyszłym tygodniu coś niecodziennego.
No comments:
Post a Comment