Thursday, 15 June 2017

Rhubarb ice creams and water - lody rabarbarowe i woda z owocami

rhubarb ice creams recipe
Hi readers! 
We are going into summer and due to that I have these 2 refreshing recipes for a homemade rhubarb sorbet and water with fruit - strawberries and rhubarb. Hope you already know who is the hero of the day, I've recently fallen for rhubarb and I know I'm not the only one!

Ice creams made at home have no chemical additions like guar gum or food colorings (pure happiness!) and you can easily make a lot of them at once (without ice cream maker!). I encourage to add them on cakes (rhubarb cake is also coming, maybe next week).  


1. Rhubarb sorbet: (for 2)


rhubarb sorbet Ingredients:


200 g rhubarb (3-4 stalks)
100 ml water
100 g sugar*
a pinch of salt

*If you want it to be more sour, add less. 

Preparation:


1) Bring the water with sugar to boil in a saucepan, then reduce heat and wait until the sugar melts. 

2) In the meantime wash the fruit, peel the stalks (make a small cut on top and then you can pull it with your fingers) and slice into small pieces. 

3) Add fruit and salt to the saucepan and boil for a few minutes, till it's soft (about 3 minutes). 

4) Let it chill and blend to smooth. Spill into fancy containers or ice cream moulds and freeze for a few hours/overnight. 

After getting it out of freezer, wait a little bit or use warm spoon to form balls. Store up to a few days.


2. Rhubarb and strawberries water:


Ingredients:


5 strawberries
1 rhubarb stalk
400 ml water

optional: fresh mint leaves, slices of lemon, ice, quarter of apple

You will need a 600 ml bottle or a jar. 

Wash fruits, peel the stalk, slice it, cut strawberries in quarters and add to water. Refrigerate overnight  and enjoy on sunny morning!

water with rhubarb


POLISH

Witam was słonecznie!

Jako że zbliżamy się do lata, przychodzę dziś z 2 odświeżającymi przepisami - na domowy sorbet z rabarbaru oraz wodę z owocami - truskawkami i rabarbarem. Myślę, że wiecie już, kto jest bohaterem dnia, niedawno zakochałam się w rabarbarze i wiem, że nie jestem jedyna!

Domowe lody przede wszystkim nie mają chemicznych dodatków, takich jak guma guar, ani barwników spożywczych (czysta radość!), a można je łatwo przygotować w dużych ilościach (bez maszyny do robienia lodów!). Zachęcam do dodawania ich do ciast (rabarbarowe nadejdzie zapewne w przyszłym tygodniu). 

przepis na lody rabarbarowe1. Sorbet rabarbarowy: (dla 2)


Składniki:


200 g rabarbaru (3-4 łodygi)
100 ml wody
100 g cukru*
szczypta soli

*Jeśli chcecie bardziej kwaśny - dodajcie mniej.

Przygotowanie:


1) W rondelku doprowadź do wrzenia wodę z cukrem. Następnie zredukuj ogień i gotuj do rozpuszczenia się cukru. 

2) W międzyczasie umyj rabarbar, obierz łodygi (natnij nieco skórkę przy jednym końcu i pociągnij palcami), pokrój w poprzek w małe kawałki. 

3) Dodaj pokrojony rabarbar i sól do rondelka, gotuj przez kilka minut, aż ten zmięknie (około 3 minut).

4) Ostudź płyn, a następnie rozblenduj dokładnie. Rozlej go do ładnych miseczek lub foremek na lody i włóż do zamrażalnika na kilka godzin/noc. 

Po wyjęciu z zamrażalnika należy odczekać chwilę lub użyć ciepłej łyżki do uformowania gałek. Przechowywać do kilku dni.

przepis na sorbet rabarbarowy

2. Woda z truskawkami i rabarbarem:


Składniki:


1 łodyga rabarbaru
5 truskawek
400 ml wody 

opcjonalnie: świeże liście mięty, plastry cytryny, lód, ćwierć jabłka

Potrzeba również butelkę o pojemności 600 ml lub słoik. 

Owoce umyć, rabarbar obrać, pokroić w plastry, truskawki w ćwiartki i dodać do wody. Schłodzić przez noc w lodówce i rozkoszować się w ciepły poranek!

No comments:

Post a Comment