Thursday, 23 February 2017

Double cookies - podwójne ciastka


Hello!

Here comes the new definition of cookies - Oreo stuffed cookie dough. I came across such photograph on Snapchat news but constructed my own recipe. I've already treated my friends and they approved it. 
I also think it's a rather cheap dessert, as the most expensive are the Oreo cookies. Additionally, we don't need many ingredients and probably have them at home right now. Let's get started!



Ingredients*: 

1 cup whisked wheat flour
half of a teaspoon baking powder
a little salt
half of a cup brown sugar
5 tablespoons butter at room temperature
2 tablespoons plain yogurt 
100 grams chopped plain chocolate**

+ 8 Oreo cookies (half of the paper box)

*That amount of cookie dough is enough for about 8 Oreos, if you want to prepare the whole box (16) - just double it. But the cookies are rather big, so you can make less and cut in halves or more and serve the entire cookie, depends on your (guests) preferences.

**Not sure how to translate it - in polish it's a mix of milk and dark chocolate (not so sweet and not so bitter).


Preparation:


1) Mix well sugar, yogurt, butter in a medium bowl. 

2) In another bowl combine flour, baking powder and salt. Then add to the first one and use the mixer again. If it's hard - use your hands.

3) Add the chopped chocolate and stir. 

4) Put the cookie dough in the fridge for at least 30 minutes or skip this point. Lower temperature makes it easier to work with later.

5) Now you need to cover the Oreos in the dough:
  • I was grabbing a little of the dough, moulding it in my hands into balls and inserting the Oreos (one per ball). Then flattening it from both sides and covering all the Oreos edges not to be visible. You can just add more cookie dough if you take too little. 
  • But you can also roll out the dough and cut out circles, put Oreo on one and cover with another, then press the edges. 
  • Or roll out, cut out bigger circles, put Oreo on that and curl up the excess of the dough to cover the whole Oreo. 
Maybe you can find any other method? Let me know!

6) The last part - baking. You don't need to leave much space between the cookies. Lay out the baking paper on your baking sheet and place them. 

temperature: 180'C

time: 20-25 minutes (they have to be light brown)

outcome: 8 double cookies


You can eat them straight away (be careful, because when they are hot they can fall apart) or let cool out. 

Very yummy instagram

PS: I have a lot of non-desserts recipes and they will be uploaded soon!




POLISH

Witam!

Nadchodzi całkiem nowa definicja ciastek - ciastko typu piegusek wypełnione Oreo. Natknęłam się na taką fotografię w wiadomościach Snapchat, ale przepis przygotowałam sama. Zdążyłam już poczęstować znajomych i byli zachwyceni. 
Ten deser wydaje mi się stosunkowo tani, gdyż najdroższym składnikiem są Oreo. Dodatkowo nie potrzeba wielu składników, a te podane najprawdopodobniej już macie. Zaczynajmy!


Składniki*:

1 kubek przesianej mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół kubka brązowego (trzcinowego) cukru
5 łyżek masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki jogurtu naturalnego
100 gramów pokrojonej czekolady deserowej**

+ 8 ciasteczek Oreo (pół papierowego opakowania)

*Taka ilość ciasta starcza na mniej więcej 8 ciastek Oreo, jeśli chcecie przygotować całe duże pudełko (16) - wystarczy je podwoić. Natomiast ciastka wyjdą całkiem duże, więc można przygotować ich mniej i przekroić na połowy lub więcej i podawać w całości. Zależy to od waszych (gości) upodobań. 

**Koniecznie deserowa, czyli połączenie mlecznej i gorzkiej, nie gorzka!


Przygotowanie:

1) Utrzeć dokładnie cukier z masłem i jogurtem w średniej misce.

2) W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodać do pierwszej miski i zmiksować ponownie. Jeśli jest to trudne - użyć rąk. 

3) Wrzucić posiekaną czekoladę i wymieszać.

4) Włożyć ciasto do lodówki na przynajmniej 30 minut lub pominąć ten punkt. Niższa temperatura umożliwia łatwiejszą pracę z nim później. 

5) Teraz należy pokryć Oreo masą:
  • Ja urywałam kawałki ciastka, formowałam w dłoniach kulkę, do której wkładałam 1 Oreo. Następnie spłaszczałam z obu stron i pokrywałam wszystkie widoczne części Oreo ciastem. Jeżeli okaże się go za mało, można go po prostu dołożyć. 
  • Ale można także rozwałkować ciasto, wykroić kółka, na które położymy Oreo i przykryć je kolejnym kółkiem z ciasta. Nie zapomnijmy o przyciśnięciu rogów!
  • Lub rozwałkować, wykroić większe kółka, ułożyć Oreo i podwinąć nadmiar ciasta, aby pokryć całe ciastko Oreo. 
Może znajdziecie inną metodę? Dajcie znać!

6) Ostatnia część - pieczenie. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ułożyć ciasteczka. Nie potrzeba zostawiać dużych odstępów między nimi. 

temperatura: 180'C

czas: 20-25 minut (aż będą jasno brązowe)

rezultat: 8 podwójnych ciasteczek


Można zjeść je od razu (trzeba uważać, bo świeżo po wyjęciu z piekarnika mogą się rozpaść) lub powstrzymać się do czasu, aż wystygną!

Bardzo pyszny instagram.

PS: Mam dużo niedeserowych przepisów, które będą publikowane niedługo!

No comments:

Post a Comment