As you know, next weekend I'm going to Blog Conference Poznań, but I won't miss Thursday's recipe again.
I am quite confused if people outside Poland know "budyń", but it's just a sweet pudding, we have them instant, in powder. And of course it's much healthier to make it at home - it's not more complicated than the bought method.
If you want vanilla pudding - exchange cocoa powder with vanilla seeds. You can also add vanilla sugar except the 'normal'.
Ingredients:
1 teaspoon butter (unsalted)
3 tablespoons sugar
1 egg yolk
1 tablespoons wheat flour
1,5 tablespoon potato starch
3 tablespoons cocoa powder (no sugar)
Preparation:
2) The rest of the milk mix with the yolk, flour, potato starch and cocoa powder.
3) Add the chocolate batter in portions to the pot, constantly stirring.
4) Warm it up a little bit and then serve.
You can add a chocolate cube on top, it'll melt nicely due to the heat.
POLISH
Witam serdecznie na blogu, już prawie po moich maturach.
W przyszły weekend widzimy się na Blog Conference Poznań?
Dzisiaj przepis na (według mnie) absolutną podstawę, czyli domowy budyń. Przestaliśmy używać sproszkowanych już jakiś czas temu. Dopóki nie sprawdziłam, nie wiedziałam nawet, że budyń domowej roboty nie jest wcale trudniejszy od kupnego, a o ile zdrowszy! Dlatego właśnie zachęcam do wypróbowania przepisu, myślę, że szczególną różnicę zrobi to dzieciom, bo mam wrażenie, że to głównie one zajadają się budyniami. A ten domowy jest na pewno smaczniejszy :)
Jeżeli chcecie zrobić waniliowy - wystarczy zamienić kakao na ziarna wanilii. Można także dodać wanilinowego cukru zamiast zwykłego.
Składniki:
250 ml mleka (1 szklanka)
1 łyżeczka masła (niesolone)
3 łyżki cukru
1 żółto jaja
1 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao bez cukru
Przygotowanie:
2) Resztę mleka wymieszać z żółtkiem, obiema mąkami i kakao.
3) Dodać czekoladową masę porcjami do garnka z mlekiem, cały czas mieszając.
4) Lekko podgrzać i następnie podawać.
Na wierzch możecie dodać kostkę czekolady, rozpuści się ona ze względu na temperaturę.
Zapraszam na mojego Instagrama oraz Facebooka.
Świetny pomysł! :)
ReplyDeleteDziękuję bardzo, cieszę się, że przypadł do gustu :) Pozdrawiam!
DeleteSuper w smaku są własne domowe budynie, nieporównywalnie lepsze niż kupne. Teraz robię różne eksperymenty z smakami, także budyń z kasz czy ryżu. Taki trakcyjny najprostszy jaki od lat robię to 4 składniki https://infomiasto.eu/?p=1 mleko, cukier, kakao oraz skrobia - jeśli ktoś lubi prostotę to już sprawdzony przepis. A ktoś może próbował zamienić kakao na coś innego aby nadal był dobry smak, karob mi akurat nie smakuje.
ReplyDeleteTo prawda, smaku nie da się porównać z budyniami z saszetki :) Słyszałam o "eksperymentalnych" budyniach z kasz, ale jeszcze nie próbowałam. Kakao można zamienić chociażby na wanilię z laski lub do gotowego budyniu dodać owoce czy syrop np. z agawy.
DeletePozdrawiam :)