Thursday 12 January 2017

All-purpose tomato sauce - uniwersalny sos pomidorowy!

Mini version - wersja mini

Hi!

This Thursday another basic recipe for mouthwatering and admirable smelling tomato sauce. My mom usually prepare some portions and pot them into jams from seasonal tomatoes, then we can eat it during the whole year and it still tastes great. 

If you want to make a fresh sauce for your healthy meal, you can start with:


Ingredients:(for 1 portion, up to 4 servings)

500 grams of peeled tomatoes*
2 medium onions
2 big garlic cloves
fresh basil
salt and pepper
butter
optional: oregano

*cut a small X on the skin, put into boiling water until it starts to come off, cool down and take it off by hand

Preparation:

1) Peel and dice the onions. Slice or crush peeled garlic. Put all on a frying pan with one tablespoon of butter and fry a little. 

2) Cut the tomatoes into small pieces and add with their juice on the same frying pan.

3) Add salt, pepper, washed and torn basil leaves (+oregano). Leave on medium heat for about 10 minutes. 


Pasta with tomato sauce:

Add 1 teaspoon of each hot and sweet pepper and a lot of grated parmesan (to make it thicker). Boil your favourite pasta (you can use the spinach or tomato pasta to vary your meals' tastes and looking!) and combine with the sauce. Share with others. 



Soon I will post a recipe for 2 types of risotto and they are breathtaking. Next week something sweet of course!


Have a beautiful day!




Cześć!

W ten czwartek podzielę się z wami przepisem na kolejny 'basic' - apetyczny sos pomidorowy o zniewalającym zapachu. Moja mama lubi przygotowywać dużą ilość w trakcie sezonu na pomidory i wekować w słoiczkach na cały rok. 

Jeśli chcecie przygotować świeży sos na zdrowe danie, musicie zacząć od:



Składniki:
(na 1 porcję, dla max 4 osób)

500 gramów pomidorów bez skórki*
2 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
świeża bazylia
sól i pieprz
masło
opcjonalnie: oregano

*przeciąć lekko skórkę w formie X, włożyć do gotującej się wody do momentu, aż zacznie sama odchodzić, wystudzić lekko i zdjąć ją palcami


Przygotowanie:

1) Cebule obrać i pokroić w kostkę. Posiekać lub zgnieść czosnek. Wszystko lekko podsmażyć na łyżce masła na patelni.

2) Pociąć pomidory w małe kawałki (kosteczki) i dodać na patelnię.

3) Wrzucić pierz, sól, umyte i porwane liście bazylii (+oregano). Zostawić na średnim ogniu na mniej więcej 10 minut.



Makaron z sosem pomidorowym:

Do sosu dodać po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki oraz całkiem sporo startego parmezanu (stanie się gęstszy). Ugotować swój ulubiony makaron (użyjcie szpinakowego lub pomidorowego, aby nadać swojej potrawie nowego smaku i wyglądu!) i połączyć go z sosem. Podzielcie się z innymi.

Niedługo udostępnię przepis na 2 rodzaje risotto, dzięki którym ślinka cieknie. W przyszłym tygodniu oczywiście coś na słodko!


Pięknego dnia!