Tuesday 22 October 2019

Pumpkin cupcakes - dyniowe babeczki

pumpkin cupcakes recipe

Welcome food lovers!

I'm presenting you my very first recipe containing pumpkin, all caused by a coincidence in which I've bought a few kilograms of it. Happens all the time, am I right? Some of it became a pasta sauce, some of it was frozen, but most transformed into these delicious cupcakes. Follow the recipe:



Ingredients: (for 12 cupcakes)

170 g pumpkin puree*
1 egg
35 ml milk*
35 g butter
170 g flour
60 g sugar
2 handfuls walnuts
1 handful almond flakes
2 teaspoons baking powder
2 teaspoons gingerbread spice

*Scoop put the pumpkin seeds, cut the vegetable into pieces and bake for 35 minutes in 180'C (till soft). Remove the skin and blend. 
**Can be replaced by natural yogurt, buttermilk. I use rice milk. 

The gingerbread spice that I use is described in the carrot cake recipe (click!).



Preparation:


1) Melt the butter on low heat then mix in a big bowl with the puree, milk and egg.

2) Chop or crash the walnuts. 

3) Combine all the ingredients in the bowl. 

4) Spread the dough into the cupcake mold and bake:

temperature: 190'C
time: 20-25 minutes

You can enjoy them as they are or decorate. I like mine with salty caramel on top.
Cheers!


babeczki z dyni


Witam w nowym przepisie!


Dynia na blogu pojawia się po raz pierwszy, a to wszystko spowodowane przypadkiem - niedawno kupiłam kilkukilogramowy kawałek dyni w promocji. Przygotowałam z niej sos do makaronu, babeczki, a resztę zamroziłam. Dyniowe słodkości tak nam zasmakowały, że musiałam zrobić kolejną porcję następnego dnia. Zapraszam do przepisu:


Składniki: (na 12 porcji)

170 g puree z dyni*
Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III1 jajko
35 ml mleka**
35 g masła (najlepiej klarowanego)
170 g mąki
60 g cukru
2 garści włoskich orzechów
1 garść płatków migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika

*Dynię wydrążyć, pokroić na kawałki i piec w 180'C przez 35 minut (do miękkości). Usunąć skórkę i zblendować na gładko.
**Można je zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym. Ja użyłam mleka ryżowego.

O przyprawie do piernika pisałam już w przepisie na ciasto marchewkowe (klik!).


Przygotowanie:


1) Masło roztopić, wymieszać w dużej misce z puree, mlekiem i jajkiem.

2) Orzechy włoskie posiekać lub zmiażdżyć.

3) Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę.

4) Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec:

temperatura: 190'C
czas: 20-25 minut

Babeczki można jeść "na sucho" lub udekorować. Ja moją porcję pochłonęłam z domowym słonym karmelem.
Smacznego!


pumpkin cupcakes


4 comments:

  1. Wow, wspaniały przepis! Trzeba będzie upuec takie vsbeczki!!! Dziękuję za przyłączenie się do akcji:). Serdecznie pozdrawiam. A.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję za możliwość uczestniczenia w akcji i pozytywną opinię :) Pozdrawiam!

      Delete
  2. Wynn Las Vegas Casino & Resort Tickets - JTM Hub
    Buy Wynn Las Vegas Casino & Resort tickets 안동 출장마사지 at 순천 출장마사지 JTM Hub. View upcoming 2021 event schedule, view venue 군산 출장샵 info & reviews.Thu, Dec 안성 출장샵 16Pink Martini featuring China Fri, Dec 문경 출장샵 17Chris Isaak - Holiday TourSat, Dec 18Chris Isaak - Holiday Tour

    ReplyDelete